Egészségvédelem

.
.
A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

.
.

... fizetés kártyával!

Previous Next
A A A

CSupor DezsoMagyarország lakosságának 19,3 %-a 65 évesnél idősebb. A közel kétmillió ember feltételezhetően gyógyszer-fogyasztó is. A korosztály több mint fele internethasználó, 60%-a egészségügyi információkat keres a világhálón. És talál is, - nyilván saját tüneteire vonatkozóan - nem vényköteles gyógyszereket, étrendkiegészítőket, gyógynövényeket. Ezek a készítmények az orvos által felírt vényköteles gyógyszerekkel, vagy akár az interneten talált étrendkiegészítőkkel, gyógynövényekkel nem biztos, hogy együtt szedhetőek.
A témával kapcsolatban kérdéseinkkel Dr. Csupor Dezsőt kerestük meg, aki a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője, egyetemi docens, a Magyar Fitoterápiás Munkacsoport szakmai vezetője, az MGYT Gyógynövény Szakosztályának volt elnöke.

 

- Mit értünk gyógyszerek-gyógynövények esetében a kölcsönhatás fogalmán?
- Nagyon egyszerűen fogalmazva: az együtt szedett gyógyszer és gyógynövény befolyásolja egymás hatását. Ez lehet hatásfokozódás és -gyengülés, valamint megjelenhetnek nem várt mellékhatások is.

- A gyógyszerek mellett található betegtájékoztató tételesen felsorolja az adott készítmény mellékhatásait. De mi a helyzet a készítmények kölcsönhatásával többféle gyógyszer szedése esetén, ha a beteg ezek mellett a patikában még valamilyen étrendkiegészítőt is kér?
- A betegtájékoztatók kitérnek a várható kölcsönhatásokra is, de ezeknek a tájékoztatóknak azért vannak korlátaik. Először is, betegtájékoztatót csak a gyógyszerekhez mellékelnek, ha az ember gyógyteát, étrend-kiegészítőt vásárol, ahhoz nem jár ilyen dokumentáció. Másrészt pedig még a legjobb tájékoztató sem tud kitérni az olyan – egyébként nem ritka – esetekre, amikor a beteg akár tucatnyi gyógyszert, étrend-kiegészítőt szed egyszerre. Ilyenkor olyan bonyolult, nehezen megjósolható kölcsönhatások alakulhatnak ki, amelyek felismeréséhez, okaik kiderítéséhez szakember szükséges.

- Mire kell ügyelnie a betegnek, ha egy adott tünetére – a szomszéd, vagy az internet „tanácsára” – valamilyen gyógyteát, növényi terméket is elkezd fogyasztani?
- Talán banális, de mégis nagyon gyakori hiba, hogy a szomszéd által „kölcsönadott” készítménynek lejárt a szavatossága – erre mindenképpen figyeljünk! Gyakori problémaforrás, hogy a szomszéd vagy a facebook nincs, nem lehet tisztában azzal, hogy valójában mi bajunk – ha pedig a diagnózis téves, a beavatkozás szinte garantáltan nem lesz megfelelő. De még ha helyes is a diagnózis, akkor sem biztos, hogy a jó szándékú tanácsadó megfelelő szert javasol. Ehhez megfelelő ismeretek kellenek, és ebbe az is beletartozik, hogy a terápia meghatározásánál tekintettel kell lenni a társbetegségekre, egyéb szedett szerekre. S mindez nem csak a gyógyszerekre vonatkozik, hiszen az étrend-kiegészítők szedésével is kialakulhat olyan kölcsönhatás, amely kifejezetten káros lehet.

- Vannak-e olyan betegség-csoportok, tünetek, amelyek esetében a rendszeresen szedett gyógyszer mellett valamilyen növényi termékkel interakció várható?
- A véralvadásgátlókat, fogamzásgátlókat, epilepsziaellenes szereket, immunrendszerre ható gyógyszereket szedők esetén van a legnagyobb szükség odafigyelésre, a lehetséges kölcsönhatások elemzésére.

- Mi a teendő, ha a páciens rendszeresen fogyaszt egy, vagy több étrend-kiegészítőt, gyógyteát ÉS gyógyszert, de időközben valamelyik rendszeresen szedett gyógyszerét orvosa lecseréli egy másik gyógyszerre?
- Mivel a betegtől nem várható el, hogy azonosítsa a lehetséges kölcsönhatásokat, a legjobb, ha a gyógyszer kiváltásakor a gyógyszerész segítségével kizárja ezek lehetőségét. Ilyenkor minden szedett szerről, étrend-kiegészítőről, gyógyteáról tájékoztatni kell a szakembert, mert elképzelhető, hogy az egyébként ártalmatlan termék vagy ital is interakciók forrása lehet.

- Mi a helyzet a gyógynövények, növényi készítmények esetleges mellékhatásaival? Ezeknek a készítményeknek az esetében a dobozban vagy van leírás, vagy nincs. Hogyan tájékozódhat a beteg az esetleges mellékhatásokról?
- A mellékhatások kérdése annyival egyszerűbb, hogy azokról a beteg maga is tájékozódhat megfelelő szakkönyvek és ismeretterjesztő könyvek, weboldalak segítségével. Arra kell ilyenkor figyelni, hogy a tájékozódásra használt forrás friss legyen (a sok évtizeddel ezelőtt kiadott könyvek erre nem jók), a szerző pedig a területen jártas szakember. Kérdés, kétség esetén érdemes gyógyszerészekhez fordulni tanácsért.

- Vannak olyan gyógynövények, amelyek esetében túladagolás, vagy hosszútávú használat következtében nem kívánatos mellékhatásokkal kell számolni?
- Tulajdonképpen majdnem mindegyik gyógynövény túladagolható – bár egyeseknél ehhez tényleg borzasztóan nagy dózisok szükségesek. Ugyanakkor tény, hogy a túladagolás esélye a gyógynövényeknél kisebb, párhuzamban azzal, hogy ezek hatása is általában enyhébb. De a növények esetén sem véletlenül létezik javasolt adagolás – ez az a dózis, amely optimális hatás mellett minimális veszélyekkel jár.

- Gyógyszerek esetében az OGYÉI honlapján lehetőség van az adott készítmény mellékhatásának bejelentésére. Van erre mód a növényi alapú készítményeknél is?
- Igen, az OGYÉI honlapján eredettől függetlenül (szintetikus, növényi) bármilyen gyógyszer-mellékhatás bejelenthető. Ezt a rendszert gyógyszerekre dolgozták ki, az étrend-kiegészítőkre nem létezik hasonló. Ha azonban étrend-kiegészítő fogyasztása esetén valamilyen markáns mellékhatás jelentkezik, azt is érdemes jelenteni, hiszen ez az egyetlen módja, hogy ennek a hatóságok utánajárjanak. (Gyógyszer- (és/vagy gyógynövény, étrendkiegészítő) mellékhatás bejelentésére ide kattintva van lehetőség!)

- Az emberek többsége ilyenkor tavasszal akár több, különféle multivitamint, immun erősítőket szed. Milyen veszélyekre kell felhívni a figyelmet?
- Tavasszal a túlzásba vitt „méregtelenítés” jelenti a legnagyobb veszélyt. Erre a célra sokan hashajtókat, vizelethajtókat használnak, ezek tartós használata nemkívánatos lehet. nem is beszélve az ennél is drasztikusabb módszerekről, mint például a lúgosító termékek fogyasztása vagy a vastagbél átmosásával végzett „méregtelenítést”. A valódi méregtelenné válást nem ilyen módszerekkel, hanem egészséges életmóddal érjük el!

- Mind a szakemberek, mind a páciensek részére – az egyik legteljesebb információ-forrás a PirulaKalauz c. könyv. Egységes szerkezetben tartalmazza a növények, vitaminok, ásványi- és egyéb anyagok felhasználásáról, hatásairól és hatásmechanizmusáról, azok mellékhatásairól és esetleges kölcsönhatásairól szóló információkat. Fontos információ, hogy a PirulaKalauz applikációja letölthető az internetről, ingyenes verzióban is. Miben, hogyan segíthet ez a betegeknek?
- A könyv kislexikon-szerűen mutatja be a legfontosabb gyógynövényeket, ásványi anyagokat, vitaminokat. Az alkalmazás is tartalmazza ugyanezt az információt, de hatalmas előnye, hogy személyes céljainknak, panaszainknak megfelelően kereshetünk tartalmában, valamint azt is megtalálhatjuk, mi az, ami számunkra ellenjavallt. Az alkalmazás ezen kívül képeket is tartalmaz, valamint egy praktikus növényfelismerőt, amely segítségével egyetlen fotó alapján felismerhetjük a gyógynövényeket.
De megemlíteném még a pirulakalauz.hu oldalt, ahol a klubtagok a zárt tanácsadó fórumban kérdéseikre személyre szabott válaszokat kaphatnak tanácsadó gyógyszerészeinktől. Így egészíti ki egymást a könyv, az app és a weboldal, így támogatják együttesen az egészségmegőrzést.

Tisztelt Docens Úr, kedves Dezső! Köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt.
Dr. Csupor Dezső elérhetőségi adatok:
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet
6720 Szeged Eötvös u. 6.
csupor.dezso@pharmacognosy.hu
+36 62 546 451, +36 62 545 641
Az interjút készítette: Offenbeckné dr. Sólyi Ilona